Există boilies pentru peste mare?

Există anumite componente în mixurile de boilies care îi plac peștelui mare și ingrediente care îi plac peștelui mic. Încă de la producerea mixului trebuie să știm exact ce vrem de la acel boilies. Baza este aceeași, dar detaliile întotdeauna fac diferența. Un boilies pentru pește mare trebuie să aibă un procent ridicat de proteină, extracte naturale cu care exemplarele mari sunt obișnuite și le percep ca sursă de hrană și cât mai puține substanțe chimice. Crapii devin destul de suspicioși pe măsură ce cresc. În ceea ce privește aroma folosită în boilies, aceasta, pe lângă faptul că va fi o amprentă pentru boiliesul nostru, trebuie în primul rând să NU atragă peștele mic. Așadar, încercați să nu folosiți arome care să atragă și ciortanul. Nu spun că peștele mare nu va fi și el probabil atras de respectivele arome, dar s-ar putea să nu mai apuce cârligul din cauza celui mic și vă veți trezi că aveți un boilies de foarte mare atracție, dar nu prindeți crap mare. Unele arome, cum ar fi aroma de creveți, crab, ficat, scoică sau pește, sunt mai puțin atractive pentru peștele mic. Crapul, pe măsură ce crește, își schimbă metabolismul și totodată meniul, de la o anumită greutate sau vârstă începe să mănânce scoici, melci, puiet de pește, hrană cu o valoare proteică ridicată, ceea ce peștele mic nu face. Acest aspect trebuie speculat și luat foarte bine în considerare, ca de altfel fiecare detaliu referitor la hrana naturală de pe lacul pe care vrem să pescuim, pentru a crea un boilies cu adevărat de selecție.

Primul exemplu de ingredient care-mi vine în minte este îndulcitorul. Boilies dulce sau picant? Pentru pește mare aleg picant sau neutru, oricum fără îndulcitor. Dulcegăriile atrag ciortanii.

monturi-crap_3

Opt lucruri fundamentale la un boilies

 1. Valoarea nutritivă. Boiliesul trebuie să aibă o valoare nutritivă ridicată, pentru a putea fi folosit în sesiuni lungi de pescuit..
 2. Calitatea ingredientelor. Pentru a obține un boilies de calitate, ingredientele folosite trebuie alese cu mare atenție, altfel riscăm ca produsul să se deterioreze destul de repede.
 3. Aroma. Aceasta este practic o amprentă pusă boiliesului. Peștele vine, mănâncă, reține aroma și, dacă-i place ceea ce a mâncat, vine și caută din nou respectiva mâncare după aromă.
 4. Dimensiunea. Atât pentru peștele mare, cât și pentru cel mic, dimensiunea hranei contează foarte mult. De acest aspect vă puteți folosi pentru selecția peștelui mare, deși nu întotdeauna funcționează.
 5. Culoarea. Pentru a avea o atracție mărită și din punct de vedere vizual, putem folosi boiliesuri viu colorate.
 6. Solubilitatea. Orice boilies trebuie să conțină anumite ingrediente cu solubilitate mărită, pentru a permite atractanților să se disperseze în apă. Solubilitatea boiliesului mărește atracția acestuia, dar în același timp nădirea trebuie făcută mai des.
 7. Atracția. Atracția se creează cu ajutorul aromelor, a aminoacizilor, a extractelor naturale și a ingredientelor cu grad mare de solubilitate, fiind primul lucru care ne interesează la un boilies.
 8. Digestibilitatea. Aceasta este cheia în păstrarea peștelui pe vadul nădit. Cu cât digestibilitatea boiliesului este mai mare, cu atât sanșele de capturare a crapului cresc.

montura

Cum prind crap mare
În partidele de pescuit unde caut crapii capitali iau cu mine doar două tipuri de boilies, Belachan și Crab. Acestea mi-au dat rezultate mai mereu. Mixul folosit la prepararea acestor boiliesuri conține peste 50% făinuri de pește și de crustacee, așadar este un fishmeal veritabil.

monturasoarePrimul  conține doar aroma naturală de crevete fermentat, spre deosebire de crab care, deși este o aromă produsă chimic, dă rezultate foarte bune la pește mare și nu atrage ciortanii.

Localizarea
Pe orice lac sunt anumite zone în care stau peștii mari. În principal aceștia se găsesc în zone cu structuri și apă mai adâncă. Degeaba avem cel mai bun boilies de pește mare, dacă zona e aleasă greșit.

Alternativă
Iau două tipuri de boilies cu mine. Întotdeauna unul dintre cele doua boiliesuri dă randament mai bun, iar pozițiile în clasamentul meu se schimbă de la o partidă la alta, în funcție de lac, perioada calendaristică, loc și condițiile meteo.

Pont
De multe ori folosesc la cârlig aceleași boiliesuri cu care nădesc. Un boilies dipuit poate aduce peștele mic la cârlig mai repede decât pe cel mare. Dacă nici așa nu scap de ciortani, pun două bile pe firul de păr și las distanța mai mare între cârlig și bile.

Pescuiești și nădești cu două bile

Se iau două bile, un elastic de bani, o croşetă şi o forfecuţă. Se trag câte două boiliesuri pe elasticul de bani, exact aşa cum se bagă pe firul de păr, şi se taie surplusul de elastic. Veţi vedea că boiliesurile rămân lipite între ele şi imită perfect momeala de la cârlig. Faceţi câteva asemenea „minciuni” şi amestecaţi-le cu celelalte boiliesuri cu care nădiți. Nădirea se poate face cu spombul sau cu barca… cu cobra nu funcționează. Crapii vor mânca  boiliesurile simple, dar şi „minciunile”, iar suspiciunea faţă de cele două bile de la cârlig va dispărea. Cu această metodă chiar şi cei mai atenţi crapi mari pot fi păcăliţi, iar avantajul celor două boiliesuri de pe firul de păr este că nu stârnesc atât de tare interesul ciortanilor, aceştia fiind puşi în dificultate la înghiţirea celor două bile.

monturi-crap_2
Combinația Belachan si Ficat, una excelentă pentru crap mare.
monturi-crap_1
Două boiliesuri tari pe firul de păr atrag dupa sine capturi serioase

Boilies adevărat

Folosirea ingredientelor de proastă calitate sau cu un grad mare de deteriorare (acrire, mucegăire etc.) atrage după sine utilizarea unei cantități mari de conservant, pentru ca produsul să nu se strice rapid, iar acest lucru se pare că nu este chiar pe placul peștilor. Pentru că peștii, spre deosebire de oameni, care bagă în gură toate prostiile pentru că au gust bun, au capacitatea de a distinge foarte bine anumite semnale chimice, respingând acele produse care nu sunt pe placul lor, deși arată și miros la fel de frumos ca altele. Această respingere poate să vină de la început sau după ce a mâncat o anumită perioadă. Digestia crapului este foarte rapidă, ea durează undeva între o oră și două ore din momentul înghițirii hranei până la eliminarea resturilor acesteia.

Atracția. Pentru a prinde un pește, acesta trebuie să fie atras de boiliesul nostru atât din punct de vedere vizual, dar în special olfactiv. În general, un boilies bun trebuie să transmită anumite semnale chimice, care să stimuleze apetitul peștelui. Acesta va veni, va mânca, iar dacă boiliesul e bine făcut va repeta gestul până când va nimeri și cârligul. Atracția unui boilies constă de fapt în respectarea tuturor pașilor din procesul de producție și dozarea corectă a ingredientelor.

monturi-crap_3

Pentru a avea rezultate cât mai bune în orice partidă de pescuit pe o baltă pe care nu ați mai fost, trebuie să țineți cont de câteva criterii:

 1. Adunați cât mai multe informații referitoare la locație, zone cu apa mare, mică, structuri subacvatice, platouri de hrănire, perioadă calendaristică, momeala folosită în general și principalele surse naturale de hrană ale pestilor.
 2. Încercați să fiți pe malul lacului la răsăritul soarelui și studiați luciul apei pentru a vedea în ce zone peștii au o activitate mărită… pe majoritatea lacurilor, în zonele de hrănire peștele sare dimineața.
 3. Odată ales locul, verificați cu plumbul de sondat întreaga suprafață pe care pescuiți, nu e plăcut să nădești o zonă după care să constați că de fapt nu poți scoate niciun pește de acolo, din cauza agățăturilor.
 4. Folosiți doar una sau două  tipuri de nadă, dar nu ezitați să folosiți la cârlig toate combinațiile de momeală care vă trec prin cap… veți avea de multe ori surprize plăcute.
 5. Încercați să vă faceți o strategie de pescuit pe care să o respectați de la începutul până la sfârșitul partidei. Schimbările radicale în timpul partidei de pescuit de cele mai multe ori nu aduc decât haos și nervi.
 6. La sfârșitul partidei, încercați să trageți câteva concluzii la rece, pentru că în orice partidă de pescuit învățăm câte ceva, indiferent dacă rezultatele au fost sau nu la nivelul așteptărilor noastre.

monturi-crap_5

Sursa: articol aparut in numarul 13 al revistei Pescuitul Pentru Toti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *