Pescuitul la cteno

Desi prefer pescuitul crapului, au fost multe momente cand ctenul mi-a oferit satisfactii deosebite, atat in partidele de placere, unde iti ofera un drill foarte spectaculos, cat si in concursuri, unde te poate salva in momentele in care crapul nu se hraneste foarte bine sau in cazul baltilor unde populatia de cteno este majoritara.

IMG_3732

Din punct de vedere al strategiei pe care o folosesc la cten, ea este destul de simpla si pleaca de la un aspect fundamental: gasirea locului potrivit pentru amplasarea patului de nada. Acest loc trebuie neaparat sa fie unul cu substrat tare si cat mai curat. De asemenea, un indiciu asupra locului unde gasim acest peste ni-l poate da o privire atenta asupra luciului apei. Cand ctenii sunt in zona, se intampla de multe ori sa ii observam, nu prin sarituri, ci prin inot la suprafata apei si scurte demaraje pe care le fac cand se sperie.

IMG_3980

Montura pe care o folosesc de obicei este una in-line, plumb de maxim 120g cu tija rigida, fir textil fara camasa si carlig nr 4 tip wide gape. Carligul trebuie sa intepe cat mai bine, deoarece buza ctenului este foarte tare si osoasa, spre deosebire de cea a crapului.
IMG_3935
W3020-1
DSC_0251
Din punct de vedere al nadei, ctenul prefera porumbul sau spartura de porumb. In acest sens folosesc un amestec de spartura si porumb preparat, cat si boiliesuri de porumb. Patul de nada trebuie sa fie foarte bine localizat, iar nadirea sa fie cat mai precisa si abundenta. Aproape de fiecare data, ctenii capitali i-am prins la boilies.
IMG_3941

Drill-ul cu ctenul este foarte spectaculos. Trasatura este atipica de multe ori, semanand cu cea a unui peste mic, insa odata ajuns in apropierea malului, ctenul devine foarte nervos si trebuie sa avem mare grija la frana mulinetei pentru a evita o ruptura nedorita.

IMG_3973

Cten1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *